Siirry suoraan sisältöön
Home » Blogi » Mopon rekisteröinti yksinkertaisilla vinkeillä

Mopon rekisteröinti yksinkertaisilla vinkeillä

  • tehnyt
Mopon rekisteröinti on helppoa tehdä netissä.

Mopon rekisteröinti on ollut pakollista vuodesta 1995. Rekisteröintiin liittyen mopo tulee tietyissä tapauksissa katsastaa, jotta voidaan tarkistaa sen täyttävän lain mukaiset tekniset vaatimukset. Uudemman mopon rekisteröiminen onnistuu usein myös ilman katsastusta. Rekisteröinnin voi hoitaa katsastusasemalla tai kotisohvalta käsin internetissä riippuen hiukan tilanteesta ja mopon kunnosta. Maksutkaan eivät ole päätähuimaavia, joten järkevää on laittaa kaikki kerralla kuntoon välttyäkseen ongelmilta.

Mopon rekisteröinti uutena tai käytettynä

Mikäli ostat mopon uutena maahantuojalta tai liikkeestä, saatat saada mopon mukana ennakkoilmoitustodistuksen ja mahdollisesti rekisterikilvet. Ennakkoilmoitustodistuksen kanssa voitkin sitten suunnata katsastusasemalle hoitamaan rekisteröinnin loppuun. Tällöin voit samalla usein hoitaa myös mopoon liittyvät vakuutusasiat kuntoon. Mikäli rekisterikilpi jo löytyy, voit rekisteröinnin jälkeen kiinnittää sen mopoosi. Mikäli et saanut valmista rekisterikilpeä, voit hoitaa tämänkin asian loppuun katsastusasemalla. Rekisterikilpi on mopossa valmiiksi kiinnitettynä, mikäli saat ostamasi mopon valmiiksi rekisteröitynä. Tällöin sinun tarvitsee vain tehdä omistajavaihdos netissä saamallasi luovutuskoodilla.

Mopon katsastus rekisteröinnin yhteydessä on välttämätöntä, mikäli aiemmat rekisterikilvet on mopossa palautettu viimeksi ennen vuoden 2007 marraskuuta. Tällöin mopo tulee viedä katsastuskonttorille tarkistettavaksi ja samalla mukaan tulisi ottaa kaikki mopoon liittyvät luovutustodistukset sekä mopon vanha rekisteriote. Mikäli mopossa on ollut kilvet käytössä vuoden 2007 marraskuun jälkeen, ei konttorille yleensä tarvitse mennä uutta rekisteröintiä varten mopon kanssa, vaan asian hoituu katsastusasemalla pelkällä paperityöllä.

Tarkista rekisterikilpi ja jarrujen kunto säännöllisesti

Mopon tulee käytettäessä olla hyvässä liikennekunnossa ja esimerkiksi jarrujen sekä valojen tulee toimia asianmukaisesti. Mopon moottoria ei saa virittää eikä välityksiäkään muuttaa, takarengas tulee olla alkuperäisen kokoinen sekä rekisterikilven tulee olla näkyvästi kiinnitetty. Kilven tulee olla kiinnitetty niin, että se näkyy sekä taakse että molemmille sivuille. Sillä onkin mopossa usein oma kiinnikkeellinen paikka. Mikäli nämä seikat eivät ole kunnossa, on poliisilla oikeus sakottaa mopoilijaa.

Avainsanat: