Siirry suoraan sisältöön
Home » Blogi » Mitä seisonnassa olevan auton katsastus vaatii

Mitä seisonnassa olevan auton katsastus vaatii

  • tehnyt
Seisonnassa olevan auton katsastus vaatii toimenpiteitä.

Jos tiedossa on pidempi ajanjakso, kun et tarvitse autoasi tai käytät sitä esimerkiksi vain tiettyinä vuodenaikoina, voi olla järkevää siirtää auto seisontaan. Se tarkoittaa sen poistamista liikennekäytöstä tauon ajaksi kulujen pienentämiseksi. Tällöin auto on pidettävä pois liikennekäytöstä siihen asti, kunnes tekee liikennekäyttöönoton. Mikäli määräaikaiskatsastus ja vakuutus ovat voimassa, voi tällöin auton ottaa liikennekäyttöönottoilmoituksen jälkeen ajoon välittömästi. Jos kuitenkin tulee kyseeseen suorittaa seisonnassa olevan auton katsastus, onnistuu sekin muutama seikka huomioiden.

Seisonnassa olevan auton katsastus tietyin ehdoin

Vaikka seisontaan asetettu auto on pidettävä pois liikennekäytöstä, onnistuu sen katsastukseen vienti ennen käyttöönottoa, kunhan huomioi muutaman seikan. Nyrkkisääntönä voi pitää, ettei katsastamattomalla autolla saa ajaa muualle kuin suorinta tietä katsastukseen. Tämä koskee myös liikennekäytöstä poistetun auton katsastusta. Toisin sanoen, voit kyllä ajaa seisontaan asettaman autosi katsastukseen suorinta reittiä, kunhan olet etukäteen varannut katsastusasemalta ajan sekä autosi liikennevakuutus on voimassa ja rekisterikilpi paikallaan. Nämä ehdot koskevat myös auton hinaamista katsastuspaikalle.

Liikennekäytöstä poistetun auton katsastaminen määräajoin on usein hyvä keino, sillä hankalampaa on esimerkiksi ottaa auto takaisin liikennekäyttöön siten, että autossa on jo katsastus myöhässä. Säännöllisesti katsastettuna seisotetun auton kunnosta tulee myös pidettyä huolta eikä sen kunto pääse yllättämään liikennekäyttöönoton hetkellä. Mikäli seisonnassa oleva auto kuitenkin kaipaa korjaamokäyntiä ennen katsastusta, täytyy auton siirtoon korjaamolle hakea siirtolupa.

Panosta ylläpitoon

Auton liikennekäytöstä poistamiseen syynä on usein kulujen vähentäminen auton ylläpidosta. Järkevä autoilija pitää autostaan kuitenkin huolta myös seisonnan aikana, jotta auton korjaustarpeet eivät ehdi kasaantumaan ja korjaamolasku kasvamaan. Jos suunnitelmissasi on ottaa autosi pois liikennekäytöstä, pidä huoli määräaikaiskatsastuksen toteutumisesta määräajassa. Voit hyvin sopia katsastusajan hyvissä ajoin katsastusaseman kanssa ja keskustella samalla esimerkiksi mahdollisesta kuntotarkastuksen tarpeesta.

Avainsanat: