Siirry suoraan sisältöön
Home » Blogi » Valvontakatsastus parantaa turvallisuutta

Valvontakatsastus parantaa turvallisuutta

  • tehnyt
  • 13/04/202216/04/2022
Valvontakatsastus tehdään viranomaisen määräyksestä.

Valvontakatsastus ei välttämättä ole kaikille tuttu termi. Se on tiellä tehtävää tarkastusta huomattavasti perusteellisempi tarkastus. Tulli-, poliisi- tai rajavartioviranomainen voi määrätä ajoneuvon tähän tarkastukseen, jos siinä havaitaan turvallisuusriskin aiheuttava vika tai aiemmin annettua korjauskehotusta ei ole noudatettu. Ulkomailla rekisteröity ajoneuvo voidaan myös määrätä valvontakatsastukseen. Huomioi myös, että jos ajoneuvoa ei ole esitetty määrätyssä ajassa valvontakatsastukseen, sitä ei saa käyttää liikenteessä.

Mikä on valvontakatsastus?

Tällainen katsastus suoritetaan tietyissä poikkeustapauksissa, jotka edellä mainittiin, mutta se ei kuitenkaan korvaa määräaikaiskatsastusta. Valvontakatsastus voidaan myös joskus laajentaa rekisteröintikatsastusta vastaavaksi erityisestä syystä, kuten ajoneuvon vaurioista johtuen. Määräaikaiskatsastus voi kuitenkin korvata valvontakatsastuksen, jos valvontakatsastukseen määrätylle autolle voidaan suorittaa normaali katsastus. Tosin tällöin auton on tietenkin läpäistävä tämäkin katsastus, jotta ajoa voi jatkaa normaalisti.

Valvontakatsastus voidaan tehdä erilaisille ajoneuvoille. Mopon katsastus valvontakatsastuksena vaatii muutaman asian huomioon ottamista. Sen varusteet esimerkiksi on täytettävä tieliikennelain vaatimukset ja mopo ei saa olla viritetty. Sen välitysten tulee olla alkuperäiset. Esimerkiksi melu ei saa myöskään olla liian kova ja kaikkien pakollisten heijastimien tulee olla paikoillaan.

Onko katsastuksessa epäselvyyksiä

Muista, että voit ottaa aina meihin yhteyttä, mikäli katsastukseen liittyen tulee kysymyksiä tai epäselvyyksiä. Voit esimerkiksi kysyä, onko juuri sinun auton kohdalla määräaikaiskatsastus sittenkin parempi vaihtoehto. Voit myös lukea blogistamme mitä tehdä, jos katsastus on myöhässä tai esimerkiksi mistä näkee, onko ajoneuvovero maksettu vai ei.

Avainsanat: