Siirry suoraan sisältöön
Home » Blogi » Mopon katsastus ja muutoskatsastus

Mopon katsastus ja muutoskatsastus

  • tehnyt
  • 16/12/202106/01/2022
Mopo on katsastettava sääntöjen mukaan.

Vuodesta 1995 eteenpäin mopon katsastus on ollut pakollinen. Rekisteröintikatsastuksessa tarvitaan vanha rekisteriote sekä luovutustodistuksia katkeamaton ketju omistajalta, joka on viimeksi rekisteriin merkitty. Jos sen sijaan kilvet on palautettu vuonna 2007 marraskuussa tai sen jälkeen, riittää katsastuskonttorilla pelkkien papereiden käsittely. Jos taas kilvet on palautettu ennen tätä kyseistä päivämäärää, on mopokin vietävä katsastettavaksi. Jos mopoa ei ole käytetty enää vuonna 1995, ei tietystikään vanhaa rekisteriotetta ole. Silloin laaditaan vapaamuotoinen selvitys viimeiseltä kuudelta vuodelta.

Mopon katsastus ja tekniset vaatimukset

Sanomattakin on selvää, että mopon tulee täyttää lain vaatimukset eikä moottoria tietenkään saa virittää tai muuttaa välityksiä. Vaatimuksena on myös, että takarenkaan koko pitää olla alkuperäinen. Pakollista on myös tyyppikilpi. Valot ja jarrut pitää myös olla täydellisesti kunnossa. Rekisterikilven sijoittamisessa pitää olla myös tarkkana. Se on sijoitettava niin, että se näkyy taakse, oikealle ja vasemmalle. Mikäli kilpi on piilossa, voi siitä saada sakot.

Mitä tapahtuu, jos mopo todetaan viritetyksi? Poliisi ottaa kilvet pois sekä vie ne katsastusasemalle. Sen jälkeen mopolle on tehtävä valvontakatsastus, jotta kilvet saa takaisin. Valvontakatsastuksessa mopon on täytettävä vaatimukset, jotka kohdistuvat sen omaan ajoneuvoluokkaan eli sen rakenteellinen nopeus ei saa ylittää 45 km/h. Lisäksi muutkin varusteet ovat oltava kunnossa. Pyydä meiltä tarjous, jos haluat mopoosi katsastusta.

Vapaamuotoinen selvitys

Palataanpa vielä aiheeseen, mistä alussa puhuimme eli vapaamuotoiseen selvitykseen. Kun laadit vapaamuotoista selvitystä, sinun on siinä selvitettävä, missä ja kenellä mopo on ollut viimeisen kuuden vuoden aikana. Sen jälkeen sinun pitää päivätä ilmoituksesi sekä varustaa se omalla allekirjoituksellasi. Älä myöskään unohda sitä, että kahden todistajan on allekirjoitettava se myös. Mopoa käytettäessä tarvitaan myös voimassa oleva liikennevakuutus.

Avainsanat: