Siirry suoraan sisältöön
Home » Blogi » Ajoonlähtötarkastus säästää yllätyksiltä

Ajoonlähtötarkastus säästää yllätyksiltä

  • tehnyt
Mekaanikko tutkimassa autoa

Jonkin näköinen ajoneuvo löytyy monelta, mutta kuinka moni oikeasti osaa tai vaivautuu tekemään ajoonlähtötarkastuksen? Autokoulussa neuvotaan ainakin pääpiirteittäin, kuinka tarkastus tehdään mille tahansa ajoneuvolle. Toki se pääsee unohtumaan ellei sitä koe tarpeelliseksi ja siksi käytä. Ajoonlähtötarkastus kannattaisi tehdä edes silloin tällöin ja varsinkin pidemmälle matkalle lähdettäessä. Se ei vaadi paljoa aikaa eikä vaivaa, mutta voi säästää monelta yllätykseltä tien päällä.

Mitä ajoonlähtötarkastus sisältää?

Ajoonlähtötarkastuseen kuuluu suurin piirtein samat asiat riippumatta siitä, millaisella kulkuneuvolla ollaan lähdössä liikenteeseen. Kaikkein tärkeimpiä niin sanotusti ovat renkaat ja kaikki nesteet. Niistä kannattaa todella pitää huoli, sillä esimerkiksi jonkin nesteen vajavaisuus voi aiheuttaa suurempia vikoja pitkän päälle. Muita tarkastettavia ovat muun muassa valot ja vilkut sekä auton ihan yleinen kunto päällepäin.

Auton kuntotarkastus on laajempi tarkastus, jonka ammattilainen tekee ajoneuvollesi. Kuntotarkastus paljastaa vikoja, jotka voivat olla vaikeita tai jopa mahdottomia huomata normaalin ajoonlähtötarkastuksen avulla. Auton kunnon tarkastaminen säännöllisesti ehkäisee pienten vikojen pahentumisen ja näin pidentää auton ikää. Se on siis myös kannattavaa taloudellisestikin. Kuntotarkastus on hyvin järkevä toimenpide monelta kannalta.

Mitä ajoonlähtötarkastus vaatii?

Mitään ihmeellisiä työkaluja ei tarkastukseen tarvita ellei sitten tarkistuksen itsensä aikana löydy vaikka jotain kiristettävää tai muuta vastaavaa. Auton tavaratilaan mahtuu hyvin vaikka jokin pieni kori, jossa kannattaa pitää mukana ainakin moottoriöljyä ja lasinpesunestettä, sekä pientä rengaspainemittaria. Aikaa tarkastus ei myöskään vaadi paljoa. Muutama minuutti ennen liikkeelle lähtöä voi säästää paljolta.

Avainsanat: